Wendy Roobol

Tre Donne met Le Nuove Musiche: Vrouwenpower in woord, muziek en beeld door heel Nederland in 2024-2025!

Deel op Facebook

Met veel trots en genoegen nodig ik jullie uit om naar de voorstelling TRE DONNE van Le Nuove Musiche te komen kijken en luisteren. 

TRE DONNE is een theatraal concert waarin oude en nieuwe muziek, in combinatie met hedendaagse teksten samenkomen in een visueel kostuumspektakel. Drie eind 16e-eeuwse virtuoze zangeressen aan het hof van Graaf Alfonso d’Este van Ferrara krijgen de vrijheid in het openbaar op te treden, geheel tegen de mores van de tijd in. Met het overlijden van Alfonso sterft echter ook de vrouwelijke muziekcultuur aan het hof. De vrouwen, de Tre Donne di Ferrara, worden als vanzelfsprekend vervangen door mannen.

De Tre Donne van nu herschrijven ruim 400 jaar muziekgeschiedenis. Onder artistieke leiding van Krijn Koetsveld (muziek) en Kiki Jaski (regie) geven de sopranen Jennifer van der Hart, Wendy Roobol en Janneke Stoute niet alleen een stem aan die Tre Donne di Ferrara, maar vooral ook aan een groot aantal vrouwen door de geschiedenis heen – samen met gambiste Cassandra Luckhardt. Wat aanvankelijk als het verhaal van Tre Donne di Ferrara begint, stijgt vervolgens boven het thema van vrouwelijke componisten uit, en wordt het verhaal van en over vrouwen die hun eigen weg én stem in het leven zoeken. Gebaseerd op Virginia Woolfs essay A Room of One’s Own (1929) vertellen Jennifer, Wendy en Janneke hun eigen verhaal, op nieuw gecomponeerde muziek van Stijn van der Loo. Samen met Cassandra én Krijn zelf geven ze het publiek een kijkje in hun eigen leven, en vertellen ze over hun familiegeschiedenis en de dromen van hun moeders en oma’s die niet vervuld konden worden – en die nog steeds geconfronteerd worden met dezelfde vooroordelen en discriminatie als generaties vrouwen daarvoor.

 Het verhaal van de Tre Donne di Ferrara brengt ons naar nog meer verhalen van sterke vrouwen in de muziekgeschiedenis. Zo is in de 19e eeuw Clara Schumann een markante figuur naast haar beroemde echtgenoot Robert. Het begin van de 20e eeuw brengt eindelijk een echte feministische stroming op gang, met als resultaat diverse composities geschreven door vrouwen, waaronder die van Nadia Boulanger.

Op het programma staan verder werken van o.a. Claudio Monteverdi, Barbara Strozzi, Luzzasco Luzzaschi en Lodovico Agostini.

Het kostuumontwerp is van Sanne Puijk en de productie is in handen van ons management, EEBA Music.

 We hebben inmiddels vijf van de 25 voorstellingen gespeeld in Rumpt, Schiedam, ’t Woudt, Midelburg en Oosterbeek, en de reacties van zowel pers als publiek zijn heel enthousiast en lovend. Lees bijvoorbeeld deze mooie recensie van Place de l’Opera over onze première in Schiedam: https://www.operamagazine.nl/recensies/69555/tre-donne-volledig-in-harmonie/

 Of dit verslag van Jeanette Vergouwen – de Caluwe over onze voorstelling op 27 september in Middelburg: https://www.lenuovemusiche.nl/wp-content/uploads/2024/09/2024-RECENSIE-Tre-Donne-27-sep.pdf

 

Speellijst:

12 oktober: Kasteel Amerongen, 20.00 uuur

20 oktober: Toeven op de Hoeve, Den Dolder, 15.00 uur

27 oktober: Muziek in de Jeroen, Noordwijk, 15.00 uur

1 november: Pieterskerk, Utrecht, 20.15 uur

2 november: Cellebroederskapel, Maastricht, 20.00 uur

24 november: Abcoude/Baambrugge Concerten, Abcoude, 15.00 uur

26 november: Aegtenkapel, Amersfoort, 20.15 uur

17 januari: Kerk van Peize, Peize, 20.00 uur

18 januari: Goede Rede concerten, Almere, 20.00 uur

11 februari: Kasteel Duivenvoorde, Duivenvoorde, 20.00 uur

16 februari: SKOA Concerten, Reestkerk, Balkbrug, 15.00 uur

8 maart: Stadsschouwburg, Tilburg, 20.30 uur

14 maart: Doopsgezinde Kerk, Leeuwarden, 20.15 uur

16 maart: Kapel op ’t Rijsselt, Eefde, 11.30 uur

3 april: Stichting Kamermuziek Almelo, 20.15 uur

2 mei: ’t Mosterdzaadje, Santpoort, 20.00 uur

11 mei: Grote of Martinikerk, Doesburg, 15.00 uur

21 mei: Waalse Kerk, Amsterdam, 20.00 uur

24 mei: De Lieve Vrouw, Amersfoort, 20.00 uur

 

Check voor alle info en het bestellen van kaarten de website van Le Nuove Musiche:

https://www.lenuovemusiche.nl/agenda/

 

En bekijk de trailer hier: https://www.youtube.com/watch?v=wQUiVBDFXBQ