In de eerste helft van 2018 mocht ik weer een hoop mooie muziek zingen, van opera tot passie en een uitstapje naar lichter repertoire. Een kleine greep uit de concertagenda:
Orfeo van Gluck met het Utrechts Opera koor
Hoe leuk is het als je samen met je beste vriendin, die toevallig alt/mezzo is een concertante opera mag zingen en zelf elkaars geliefde mag spelen?
Carina Vinke en ik hadden de mazzel dat we op 11 maart 2018 in de Nicolaaskerk in Utrecht met het Utrechts Opera Koor en het Utrechtsch Studenten Concert o.l.v. Ardjoena Soerjadi de Orfeo van C.W. Gluck mochten uitvoeren. Carina zong de rol van Orfeo en ik vertolkte de rollen van zijn geliefde Euridice en de god Amor die er aan het eind voor zorgt dat alles weer in kannen en kuiken terecht komt.
Uiteraard bleef het dit concert niet bij keurig vanuit ons boek op de plaats de muziek zingen, maar had ik teksten geschreven en hadden Carina en ik een kleine regie gemaakt waardoor het publiek het verhaal van Orfeo die zijn gestorven geliefde Euridice terug gaat halen uit de onderwereld veel beter kon volgen.
Heel erg tof om te doen, de reacties vanuit het koor en het publiek waren ontzettend enthousiast. Dit smaakt naar meer…..
Passies rond pasen
De tijd voor pasen is traditioneel gezien altijd de periode waarin de passiemuziek, die gaat over het lijden van Christus, tot klinken komt. Voor mijn collega zangers en mij, evenals voor koren en orkesten betekent dit altijd een drukke, maar vooral ook een mooie periode waarin we het hele land doorkruisen met repetities en concerten met met name de passies van Bach. Ook dit jaar mocht ik er weer een aantal zingen, en ondanks dat ze elk jaar terug komen en je dezelfde stukken in korte tijd vaker zingt verveelt het nooit en ontdek ik er elke keer weer nieuwe dingen in. En elk jaar ben ik weer geraakt door het verhaal, de muziek en door de gedachte dat zoveel mensen in deze periode van dezelfde muziek genieten en zich laten raken en troosten door Bach. Aan het eind van de passietijd, met pasen ben ik altijd een beetje weemoedig, maar gelukkig is er elk jaar weer een nieuwe passietijd!
Dit jaar zong ik Johannes passionen met het Woerdens Vocaal ensemble o.l.v. André Vis, de Barbara Cantorij uit Culemborg o.l.v. Marijn Slappendel, kamerkoor Personare o.l.v. Ad van Unen en het Nieuw Bach Ensemble o.l.v. Krijn koetsveld. De concerten vonden plaats in Woerden, Culemborg, Effen, Amersfoort, Utrecht en Amsterdam.
Veel dank aan alle mede solisten, dirigenten, orkestleden en vooral ook de koren die het elk jaar maar weer voor elkaar krijgen om een of meerdere uitvoeringen te organiseren!
Oranjeconcert in Zwijndrecht
Het is inmiddels al een lange traditie, de Oranjeconcerten van het Bethelkerkkoor. Op 20 april 2018 was de 36e editie en naast mijzelf werkten Marjolein de Wit (fluit), Patrick Curfs
(saxofoon), Kees de Bruin (piano), Hendrie Westra (slagwerk) en André de Jager (orgel) mee aan dit concert. Dit alles onder leiding van dirigent Wim de Penning.
In dit concert kwamen uiteenlopende muziekgenres langs: ik zong klassiek, gospel, een luisterliedje en musical. Heel gaaf vind ik dat, om ook af en toe uitstapjes te maken naar andere genres. Het was voor mij de tweede keer dat ik mijn medewering verleende aan het Oranjeconcert, in 2015 deed ik ook mee. En dit jaar was vast niet voor het laatst
Vivaldi met Collegium Musicum Traiectum
Het jonge oudemuziekgenootschap in Utrecht, zo noemt het ensemble Collegium Musicum Traiectum zich. Ze richten zich op jongvolwassen gevorderde amateurmusici die zich verder willen ontwikkelen in het uitvoeren van vocaal-instrumentale repertoire uit de barok en klassieke periode. En dat had als gevolg dat er een koor en orkest stond met allemaal jonge mensen op 19 en 20 mei 2018 in de Geertekerk in Utrecht en de Pelgrimsvaderkerk in Rotterdam Delfshaven. En die waren toch een partijtje mooi aan het musiceren! Het geheel werd geleid door maar liefst twee dirigent: violiste Pauline Kostense en dirigent Gilles Michels. De bas Michiel Meijer doet de vocal coaching van het koor en zong ook de bas solo’s in dit prachtige, spetterende programma met allemaal muziek van Vivaldi. Op de lessenaar stond het Domine ad Adjuvandum, het concert voor strijkers in g-mineur, het Magnificat, het Beatus Vir en het Kyrie. Ik soleerde in enkele stukken en de stukken waarin ik niet zong zat ik eerste rang te genieten van dit bruisende gezelschap. Jonge mensen met zoveel passie, en op zo’n niveau klassieke muziek horen en zien maken, dat stemt mij in alle opzichten vrolijk!
Paul Christiaan van Westering in de Pieterskerk tijdens de Leidse Hofjesdagen
De naam Paul Christiaan van Westering zal misschien een vaag belletje doen rinkelen. Zijn meest beroemde compositie kent namelijk bijna iedereen: Dikkertje Dap! Naast dit kinderliedje heeft hij nog vele andere teksten van Annie M.G. Schmidt op muziek gezet. Maar wat niet veel mensen weten is dat hij ook veel composities voor orgel heeft geschreven, waaronder ook vele voor orgel en sopraan. Natuurlijk zijn die totaal anders van sfeer en stijl dan de kinderliedjes, maar o zo prachtig. Organist Arno van Wijk heeft de nobele taak op zich genomen om het werk van Paul Christiaan van Westering voor orgel solo integraal op cd te zetten. Deze cd is echt de moeite waard en heeft al veel positieve recensies gekregen. Hij is hier te bestellen voor de liefhebber: cd met muziek voor orgel solo van Paul Christaan van Westering
Ik had de eer om op 2e pinksterdag, 21 mei 2018 tijdens de Leidse Hofjesdagen, een jaarlijks terugkerend festival, twee concerten te mogen geven met Arno van Wijk in de Pieterskerk met o.a. de Messe de Berceuse voor sopraan en orgel van Paul Christaan van Westering. Verder stonden ook zijn Zes Maria liederen op het programma, evenals de Cortège voor orgel solo en de cyclus Les Angèlus van Louis Vierne.
Bijzonder was dat veel familie van Van Westering in de zaal zat, die deze kans grepen om de muziek van hun vader/oom/zwager weer eens live te horen.
Het was een echte ontdekking, deze muziek die nauwelijks wordt uitgevoerd. Arno en ik beraden ons inmiddels op nieuwe programma’s waarin ook de muziek van Paul Christiaan van Westering een plek zal krijgen, want wat ons betreft zou die veel vaker mogen klinken!